No Chill – vad är det?

No Chill!

Vill du spara tid och pengar när du ska brygga öl hemma? Då kanske No Chill kan vara något för dig. Tanken är att man helt enkelt struntar i att kyla vörten efter koket.

Men alla snackar ju om att man ska kyla så snabbt som möjligt för att vörten är extra känslig i temperaturspannet mellan kok och rumstemperatur?
Det löser man genom att man häller den varma vörten rakt ner i en saniterad jäshink och försluter den, på så sätt kommer inga bakterier in under tiden vörten kyls och du behöver inte klabba med kylspiral och liknande. Man låter bara jäshinken stå över natten och så häller man i jästen dagen efter, mycket smidigt! Jag har själv slängt undan kylspiralen för att det är så smidigt, och jag har hittills inte märkt någon skillnad i resultatet på ölet. Så om du inte köpt någon kylspiral än så har du en möjlighet här att spara lite pengar och tid på framtida bryggdagar!

En liten positiv effekt är att du inte slösar med vatten, något som framförallt folk i Australien tycker är strålande.

Nackelar med metoden är att ölet kan bli lite mer grumligt än om du kyler eftersom kylningen ger en så kallad kallkrasch.

Advertisements

One thought on “No Chill – vad är det?

  1. Tack för en intressant blogg. Jag är ny inom ölbryggning och funderade precis på att skaffa en kylspiral men efter ditt tips om no-chill skall jag absolut testa detta!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s