Vilken utrustning för att brygga öl kan jag göra själv?

I det här inlägget tänkte jag ge lite tips på vad för utrustning för att brygga öl du kan göra själv.

Lakning med hink-i-hink-metoden
Ölbryggning med hink-i-hink
Detta var mitt egna första DIY-projekt inom ölbryggningen. Man köper helt enkelt två hinkar, borrar MASSOR av små hål i botten på den ena hinken som man sen sätter i den andra hinken. Den agerar därmed en så kallad falskbotten. Slutligen sätter man en tappkran så långt ner man kan i den yttersta hinken. När detta är klart har du ett lak-kärl.

Mäsk och lak-kärl av en kylbox
Brygga öl med kylbox
Ett steg upp från att mäska i grytan på spisen är att köpa en lagom stor kylbox att mäska i. Fördelen med detta är att temperaturen i mäsken håller betydligt bättre så du slipper att vakta den. Om man vill göra det ännu smidigare för sig kan man bygga om kylboxen till en “två i ett”-lösning genom att göra den till både mäsk och lak-kärl. Detta gör man smidigast genom att sätta en bazooka-screen som det kallas som fungerar som en sil och sen ansluter en tappkran till den. I bilden har man gjort en motsvarighet till bazooka-screen av kopparrör som man filat små öppningar i istället.

Kylspiral av kopparrör
Kyl ölet med en kylspiral

Många som börjar brygga öl kyler det efter koket i badkaret med kylklampar eller kanske använder No Chill-metoden. Ett projekt som är lättare än man tror är att köpa böjbara kopparrör på t.ex. Biltema och böja till själv och sen ansluta slangar i båda ändarna med slangklämmor och anslutningar för kranen. Sen kyler man genom att spola in kallt kranvatten och sen föra ut det i slasken efteråt.
Ett tips är att föra ner kylspiralen i koket cirka en kvart innan man ska använda spiralen så slipper man oroa sig för renligheten som är så viktig.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s