Vilken utrustning behövs för att börja brygga öl?

brygga-ol-utrustning

När man ska börja brygga öl kan det vara en djungel av olika val vad gäller utrustning. Nedan har jag listat ett förslag på uppsättning.

Gryta
Behövs för att värma vatten till mäskningen och till vörtkoket. Det går även bra att mäska direkt i grytan. En gryta håller dock inte värmen optimalt, så när man vill ta nästa steg föreslår jag en vanlig kylbox. En kylbox brukar bara tappa ungefär 1 grad på en timme, vilket är väldigt bra. Med grytan måste man använda en spis och röra om till och från för att fördela värmen bra i mäsken.

Hinkar
Jag rekommenderar att ha 3st hinkar. 1 hink för jäsningen av ölet, och dom andra 2st gör man ett “hink i hink”-lakningskärl av. Hur man gör det kommer jag att skriva om i en egen artikel framöver.

Mått
För att mäta hur mycket vatten som skall användas under bryggdagen. Om du siktar på satser runt 20 liter och över så rekommenderar jag ett “gallon”-mått som finns på många bryggbutiker. En gallon är cirka 4 liter. För mindre satser finns 2l-mått. Har du ett 1-liters-mått hemma så funkar det också även om det blir lite knöligt. För riktigt stora satser kan en 15-liters-hink fungera bra också.

Termometer
Har de flesta redan, tänk bara på att den bör tåla att vara i vätska då det är det vi vill mäta. En vanlig “kemist-termometer” fungerar fint.

Desinficeringsmedel
Här rekommenderar jag StarSan, eftersom det inte är skadligt om det är kvar efter applicering, vilket gör det smidigt att ha i en vanlig blomspruta så man kan applicera allt eftersom.

Hävert
Används för att flytta vätska från ett kärl till ett annat.

Hydrometer och mätglas
Även om det inte krävs så underlättar det enormt mycket, då du kan följa upp din bryggning hela tiden med hjälp av SG/OG-mått. Används bland annat för att se hur mycket alkoholstyrka ölet fått, och även för att se om jäsningsprocessen är klar.

Kapsyleringsmaskin, kapsyler och flaskor
Förutsatt att du inte har en fat-anläggning (vilket inte känns så troligt eftersom du läser denna guide), så behöver du dessa prylar för att buteljera din öl på flaskor.

Detta är en lista av vad jag började med en gång i tiden, som går att bygga på allt eftersom du mer inbiten i bryggandet. Lycka till med ölen där hemma!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s